lördag, april 26

Det handlar om dig (och om alkohol, rökning och otrohet)

Jag läste "Det handlar om dig" igår. Jag har väntat på den länge, och den har blivit väldigt hypad lite varstans! Problemet är att hade jag inte fått den i present så hade jag nog aldrig köpt den. Och ärligt talat, jag hade inte missat något!

Sandra Beijer skriver bra! Otroligt bra! Jag menar, hon skriver ju VARJE dag på hennes fantastiskt välformulerade blogg. Och det är en del av problemet. Vi vet att hon kan skriva, så förväntningarna är skyhöga! Och det är en bedrift att skriva en bok, en hel bok, det gör man inte över en helg! Och boken är välskriven, fylld med typiska niotillfem-stildrag. (Kan man skriva så? Förstår ni vad jag menar?) Boken är ärlig, verklig och trovärdig! Jag köper det! Jag tvivlar inte på känslorna eller på bilderna!
Däremot så kommer jag på mig själv med att tvivla på mycket annat!

Jag stör mig lite på huvudkaraktären! Herregud så självupptagen hon är, skiter i alla runt omkring, hon överger bland annat sin panikslagna lillebror på mataffären för att inte hamna i en jobbig situation! Samtidigt är hon fin, ärlig och verkar vara en trevlig person! Ganska komplex karaktär, det gillar jag!

Jag vet att boken bland annat har blivit ifrågasatt för att glorifiera rökning och alkohol vilket jag helt klart kan hålla med om! Det är inget fel att röka, dricka, festa, hångla och ligga runt när man är 15-16, absolut inte! Men det jag saknar är faktiskt lite av en moralkaka?! Kanske låter lite sjukt men låt mig förklara!
Det finns en risk med att glorifiera och normalisera det beteende som karaktärerna i den här boken håller på med! Det nämns inte en enda gång att det kanske inte är bra att dricka sig full varje helg, att spy i en buske, spy i kollektivtrafiken, spy i ett badrum på en fest och dricka tills man tappar kontrollen! När en tjej åker till Kina i 1,5 vecka hinner hennes pojkvän och huvudkaraktären vara otrogen ett antal gånger på ett antal fester! Hur många dagar, eller snarare, helger innehåller deras veckor egentligen? Ingen av karaktärerna vaknar upp och tänker en enda gång "det här kanske inte är så bra och hållbart?". Inte en enda vuxen reagerar på ungdomarnas beteenden, ingen ifrågasätter att de är ute varje kväll och drar och tydligt håller på med olagliga aktiviteter! Huvudkaraktärens mamma är närvarande, frågar lite försiktigt någon gång ibland men verkar ärligt talat inte bry sig! Det saknade jag! Många (inte bara några utan MÅNGA) ungdomar dricker sig inte fulla varje helg, röker varje rast och tycker att sex är det coolaste som finns! Och att beskriva det på det här sättet skapar en norm som både är skadlig och ouppnåbar!

På många sätt påminner boken om klassiska böcker (ja jag är lite insnöad på kanonlitteratur just nu) men i bakhuvudet klingade Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken från början av 1900-talet. Även den blev kritiserad för att bland annat glorifiera otrohet och "köttsliga lustar". (Otänkbart!)

Så vem vet, det här kanske är framtiden? Men jag kommer inte sätta den här boken i händerna på mina elever! Dels för att jag inte vill reproducera en norm som flertalet av dem inte vill och kan uppnå och som jag ärligt talat tycker är rent av skadlig!
Dels för att det finns så mycket bra böcker! Måste jag välja, då vill jag att de läser Hjalmar Söderberg!

(En sak vill jag nämna, bara en detalj. I slutet av boken nämner huvudkaraktären lite förbigående att två tjejer hånglar på en fest! Det tyckte jag var bra! Det var förbigående, snabbt och helt o-nödvändigt men det var där!)

4 kommentarer:

 1. Då åkte den boken långt ner på min läslista. Synd att det inte fanns mer nyanser och kontraster i den. Jag hade fått en helt annan bild av boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså boken är bra! Absolut! Men det finns otroligt många, mycket bättre, böcker!

   Radera
  2. Härligt solidariskt :) Nu är jag fördomsfull, men tyvärr känns det som kända namn (bloggare) inte tvingas redigera lika mycket innan publicering,, då blir inte böckerna lika bra

   Radera