fredag, april 12

Bullshit på dansk tv

Kalla mig feministjävel eller vad ni vill men nu fan! Jag tittar på SVTs Gomorron Sverige och de pratar om tv-programmet Blachman från danska motsvarigheten till Sveriges public service tv. Om ni inte hört talas om det här så kan jag berätta lite kort. Det är två män som sitter i ett mörkt rum och betraktar en naken kvinna och diskuterar hennes kropp. Tanken är att alla möjliga sorters kroppar ska diskuteras och analyseras på ett konstnärligt, poetiskt vis.

Vad blir resultatet? Två medelålders, medelklass vita män sitter i en soffa i ett mörkt rum och betraktar en naken kvinna i strålkastarljus. För att ta orden direkt ur munnen på deltagarna i morgonsoffan, det är "striptease"!

Jag förstår tanken, dansk tv vill belysa att alla sorters kroppar är vackra och kan ses som vackra. Men det faller på sin självklarhet! Varför just två män som betraktare? Varför just en kvinna som objekt? Varför i denna miljö?

Danmark är ett helt annat land än Sverige. Det är ett land med mycket mer kvinnoförtryck, rasism och jävlighet i allmänhet, och det har de all rätt att vara!

Men hur skulle det här kunna bli bättre? Eller i alla fall acceptabelt? Ja, för det första så ska vi göra oss av med den utdöda synen på kvinnan som objekt, som bara förstärks i det här programmet. Hade det varit bättre om det varit män med? Kanske, men inte nödvändigtvis, hela situationen är bara absurd och konstlad. 

Samtidigt förstår jag vad de vill göra, och det är ett försök till ett revolutionerande sätt att se på människors kroppar som något naturligt. Det är mediet som förstör det, tycker jag. Ja, titta på det själva här, om ni vill. Det är på danska och kan vara lite svårt att förstå om man inte är så van vid språket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar