onsdag, maj 15

Genustjaffs

Det finns så mycket jag vill säga. Det känns som om det de senaste dagarna har facebook och internet exploderat med genusmedvetna, antisexistiska reaktioner på en väldans massa grejer som jag bara vill kommentera, hålla med om och ifrågasätta!

Genus och jämställdhet är OERHÖRT viktigt, det kommer jag aldrig sluta anse eller kämpa för. MEN, och det är är ett stort jävla VIKTIGT men, en sak missas rejält i de här reaktionerna.Var är männen? Var är männen som förtrycks och som nedvärderas i samhället? Ja, kvinnoförtrycken är vanliga, hemska och helt enkelt odrägliga! Men mansförtrycket är icke desto mindre existerande.
Senast idag skrev DN om våldtäkt som krigsföring och nämner då att även män våldtas i krig (och även annars) och att den siffran ökat lavinartat. Och samtidigt sprids listor liknande den här. Vilken i sig är oerhört bra, men den missar det den egentligen vill framföra! Jämställdhet!

Var är jämställdheten i vår jämställdhetsdebatt? Varför är det alltid kvinnor i media (och kanske även annars) som syns och hörs när det diskuteras jämställdhet? Kan en man inte vara jämställd?

En sak som jag tycker att många missar är att vi bär ansvaret. En ung kille eller tjej som växer upp för att förtrycka sitt eget eller de andra könet gör inte det för att det är naturligt att göra det. Det är samhället, du och jag, som formar varandra och alla omkring oss, med allt vi gör!
Sluta ifrågasätta de föräldrar som klär sina barn i genusmedvetna kläder, sluta ifrågasätta tjejen som vill framhäva sin kropp för att hon trycker att den är snygg, sluta ifrågasätta killen som är högljudd för att synas och höras! Innan du ifrågasätter deras beteenden, ifrågasätt ditt eget!

1 kommentar:

  1. Håller med på alla sätt. Det börjar i var och en av oss, när det gäller jämställdhet finns inte vi och de. Det handlar om ALLAS lika rätt, något som berör alla.

    SvaraRadera