onsdag, mars 9

Ikväll var jag och såg Sex roller söker en författare, igen.

Pjäsen hade premiär 1921 fick nobelpris 1934. Författaren hette Luigi Pirandello och var ytterst medverkande till den moderna teatersynsättet.

Enligt Wikipedia:
Bärande idéer i hans pjäser är personlighets- och verklighetsbegreppens osäkerhet och klyftan mellan spontant liv och konventionell levnadsform, liksom mellan liv och dikt.

Bild
 Detta visar sig tydligt i Sex roller söker en författare som enligt mig grundläggande handlar om personlighetsutveckling och synen på sig själv som levande individ. 
De karaktärer som inspirerar mest i pjäsen är lite överraskande Rollerna
(För att förtydliga, i pjäsen finns två olika sorters karaktärer, Rollerna som kommer till liv genom en författares fantasi och som egentligen inte lever, och Skådespelarna som tar till sig den episka historien som Rollerna berättar och tolkar den i ett dramatiskt forum på scen.)
Rollerna är i sig inga levande människor enligt våra synsätt på liv. Men å andra sidan lever ingen så mycket som karaktärer i en berättelse gör.

Ett spännande tema i pjäsen är tolkningen av text och teater. Hur långt kan man gå i tolkningar innan man egentligen borde ha skrivit ett eget drama eller en egen bok?

Bild
  Och föresten, Liv Mjölnes är helt underbar i sin roll som dottern. 
Imponerad och inspirerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar